torsdag 21 maj 2015

Medelhavet II

Efter en tids uppehåll är flyktingfrågan på medelhavet medialt fokus igen , en jordbävning i Nepal var ju det stora ett tag och eftersom vår hjärna är konstruerad för att bearbeta en sak i taget fick medelhavet pausa . Men Nepal ligger längre bort och berör inte oss , så det är väl nästan redan glömt !

Den nya EU strategin är att skjuta sönder " människosmugglarnas " båtar, vi måste ju förhindra att det kommer en massa flyktingar hit.
Svenska kustbevakningen har tydligen för stora resurser , eftersom de nu när den Svenska säsongen börjar skall sända ett fartyg till medelhavet. Sist vi hade skattefinansierade resurser i Libyen var för att skapa det kaos i landet som idag är orsak till en del av problemet.

Många av flyktingarna är Somalier och utanför Somalias kust hade vi först internationell fiskeflotta som tömde havet på fisk så den somaliske kustfiskaren fick söka sig nytt levebröd . Och eftersom det även passerade internationell handelsflotta , anpassade sig den somaliske fiskaren till ett liv som modern pirat.
Eftersom det gällde att skydda det internationella kapitalet så har vi nu utanför Somalias kust även internationell krigsflotta där även Sverige är en stående aktör med sjöstridskrafter på några dagars avstånd till Libyens kust. Men det är viktigare att skydda internationell handelsflotta än att rädda resenärer på Libyska medelhavskryssningar som anordnas av entreprenörer totalt utan sjövett  . Men här kommer Svenska  kustbevakningen in, och det låter ju vettigt , de borde ju kunna bevaka  Libyska kusten så att inga flyktingar smiter ut från den afrikanska kontinenten där det beräknas finnas 1-2 miljoner flyktingar som väntar på att ta sig till Europa.

Fattigdom är ofta orsak till konflikt och flyktingströmmar och Somalia har väl inte de bästa förutsättningarna. Olika länders påverkan i modern tid och olika klaner som styr har orsakat ett totalt kaos, USA har ju även varit där för att "ordna upp " och befria landet !

Om vi inte börjar förebygga orsakerna till konflikterna genom ett större fokus på rättvisa än vinning kommer vi ha en skenande utveckling som kommer hoppa över både miljökatastrof och Mad Max sceneriet och gå direkt på Harmagaddon .

EU vill ha klartecken från FN att millitärt kunna agera mot flyktingsmugglare, dvs skjuta sönder båtar ungefär som man gör utanför Somalia.
Man undrar hur långt man kan gå med flyktingbåtar på medelhavet, det lär ju passera en och annan kryssningsbåt med skatteflyktingar också, tänk om man skjuter ner en sån.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar