fredag 6 november 2015

Islamiska staten

Det krigas i Irak. Vi är vana vid att Irak befinner sig i konflikt med någon, Iran , Kurder , Kuwait eller USA , det är väl bara Israel som är värre när det gäller grannsämjan.

Dagens motståndare till Irak är Is , ett gäng missnöjda islamister som vill skapa sig ett Kalifat, en stat som styrs av en Kalif och göra det enligt Koranen och med sharialagar . Ingen nutidsanpassad Islam light som är vanlig idag.
Is är idag ingen stat utan en grupp individer och då får de en terroriststämpel på sin organisation, till skillnad från terrorstater som USA och Israel som begår krigsförbrytelser i samma område, men eftersom det är stater inte kan klassas som terrorister.

Eftersom det är " vi " som skriver historien bestämmer vi också hur och framför allt när en konflikt börjar. Den naturliga följden blir att alla konflikter börjar med ett påhopp eller hot mot "oss " , vi ser oss också då som den " goda" sidan.

Detta är ju inte en rättvis bild men den gäller, både i nyhetsrapporteringen och sociala medier och detta ökar hela tiden det globala konflikttrycket eftersom fler och fler uppfattar sig som orättvist behandlade. Orättvisa , verklig eller uppfattad är orsaken till väpnade konflikter. Orättvisan skapas av människans girighet , religion och vapen är viktiga ingredienser i jakten på makt och rikedom.

Iraks konflikt med väst går tillbaka till britternas utstakning av Iraks gränser, alla som tittat på kartan ser ju att det inte blev helt bra med den lilla kustbiten. Intressekonflikter är återkommande och handlar alltid i sista änden om pengar. Irak försökte först ta kust från Iran och sen från Kuwait för att bygga oljehamnar och tjäna pengar på sin olja.

1991 startade USA krig mot Irak sedan Irak invaderat Kuwait. Saudi-Arabien beställde och finansierade USAs  insats , som blev en mycket god affär för USA.
2003 startade USA igen krig med Irak, ingen vet egentligen varför men de trodde väl på en upprepning av succén från -91.
Generaler ljög i TV rutan och Saudi-Arabien betalade och så var kriget igång . Men man vet aldrig vad följderna blir av ett krig förutom att människor dör och saker förstörs, men det är sånt som händer på marken och drabbar inte politiker och generaler som alltid har ett "högre " mål och ser mänskligt lidande som collateral damage.

USA utplånade Iraks arme, infrastruktur, regim och samhällsfunktion och lämnade efter sig ett totalt kaos och maktvakuum i ett land med 30 miljoner invånare uppdelade i tre intressegrupper Sunni, Shia och Kurder. Västvärlden dvs. USA hade befriat Irak, men att de tre intressegrupperna skulle bli
 nöjda med sin "lott" saknade förutsättningar och Irak imploderar, missnöjet mellan grupperna ökar,
jakten på "makt och rikedom" skapar orättvisa och Irak är tillbaka på ruta ett .

Sunnimuslimerna som tidigare styrde Irak genom Bathpartiet och med Saddam Hussein som ledare, straffades av USA vilket ledde till ökat missnöje med attentat som följd och ett tillstånd som liknar lågintensivt inbördeskrig.
USA insåg till slut det ohållbara och plockade bort den marionett de tillsatt som president och som provocerade fram motståndet. Isis  var dock skapat och deras mål om oberoende från Iraks statsmakt och dröm om ett Kalifat skapade ett fenomen som är helt oförutsägbart. Ett monster var skapat.

Ungdomar från hela världen, främst arabvärlden och Afrika ansluter sig och Is kontrollerar stora områden av Irak även om fokus idag ligger på Syrien.
Västvärlden och främst USA och Israel hade stora intressen av att destabilisera Syrien och såg möjligheterna i den Arabiska våren.
USA beväpnade motståndet mot Syriska regimen och man hade skapat ett nytt krig och som alltid vet man inte hur det slutar. Även Sverige med Carl Bildt som varit aktiva med att avsätta Libyens diktator såg chansen att hänga på och uppmuntra revolutionen för att avsätta regimen i Syrien.

All lämnad militär utrustning i Irak och det nya inflödet av ammunition till Syrien som av olika anledningar hamnar i Is kontroll, ledde till stor militära framgångar.
Det som Is utvecklat är propagandan på internet som gjort oss obehagligt medvetna om vad krig i praktiken innebär. Vi slår ifrån oss och hänvisat till "ondskan" men de grymheter Is begår är representerade i alla krig men vi har inte tidigare sett dom regisserade med förtexter och musik.

Kalifatet kommer inte att bli verklighet, drömmen kommer bokstavligen att krossas, med den största skadan är redan skedd. Islamiska staten bombas till fragment som sprids tillbaka över hela världen, återvändande med ideologin och som "drabbats" av den starkaste drivkraften orättvisa, kommer att bli tickande bomber vi inte sett motsvarighet till tidigare och spridningen gör att inget samhälle kan känna sig säkert.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar