tisdag 17 november 2015

Rasism

Ras är ju ett ganska onödigt begrepp om det inte vore så att människan är en nyfiken art.
Nyfikenheten som lett mänskligheten framåt innebär också strävan efter svar och därav behovet av att även kunna beskriva våra medmänniskor.Ras är ett beskrivande begrepp, beskriver olikheter.

Ras är undergrupper inom en art med utseendemässiga eller fysiologiska särdrag som skiljer den från andra undergrupper inom arten.
Rasbiologi är forskningen om människans arvsförhållanden.
Rasism är en ideologi som grundar sig på människosläktets indelning i olika raser och att vissa av dessa raser är överlägsna andra.

Olikheter inom arten beror på livsmiljön och att gruppen isolerats från andra grupper under lång tid
En Thuleeskimå som lever i extrem kyla har helt annan fysionomi än Massajerna i södra Kenya.
Enkelt uttryckt en temperaturskillnad.
Evolutionen har anpassat de två individtyperna för att bättre klara sina respektive livsmiljöer, inget konstigt med det.

Sen finns det en grupp som inte tror på evolutionen som man kan stoppa i en egen ras "dumhuvuden."
Tror man inte på evolutionen blir ju raserna statiska "skapade av Gud" och då har man den gamla klassiska rasismen "stridbar rasförkunnelse" som härrör från när gudsmän for runt och frälste "vildarna" .

En Kines blir aldrig Svensk, lika lite som jag blir Kines om jag flyttar till Kina, jag blir en Svensk som bor i Kina kanske med tiden även Kinesisk medborgare.
Nyfikenheten och behovet av beskrivning kan man pröva genom att säga till någon att man har skaffat hundvalp...motfrågan blir, vad är det för ras?
Samma sak om man säger kines , blatte eller svenne, inte mer eller mindre rasistiskt.
Sen är det ju inte så att det är gruppen "svensk vit man" som är de enda som har beskrivande namn på individer som skiljer sig från egna gruppen. Troligen har alla kulturer som stött på variationer av folkgrupper egna namn på de "andra".

Sen är det ingen psykologisk överkurs att man lättare finner tillhörighet i grupper som mer liknar en själv.
Det finns förtryck och rasism i världen, alltid ytterst beroende på ekonomiska skäl, att dra nytta av förhållandet för vinning skull. Fortfarande förekommer slaveri över hela världen, inom alla näringsverksamheter. Men eftersom den rika Ivärlden skor sig på denna strukturella rasism som gör att vi får billiga varor är den ganska ointressant och vi ägnar oss hellre åt "negerbollsdebatten" här i Sverige och här ses avsaknad av färgade plåster på Apoteket som strukturell rasism.

Religiösa dumskallar ger täckmantel åt förtryck av folkgrupper, ett förhållande som pågått i tusentals år och lär fortsätta om man inte kan få stopp på dumhet och låta logiken ta vid.

Främlingsfientlighet är mer riktad mot kulturella skillnader som religion, klädsel, seder och bruk. Ofta direkt agerande och omfattar konstruerade orsaker som supporter och gängvåld.

Främlingsrädsla är fördomar som gör oss försiktigare i främmande situationer.
Fördomar är nedärvda försiktighetssteg som bidragit till artens överlevnad och är inte att jämföra med att ta till sig och verka och leva efter andras fastställda uppfattningar om saker och ting.


En del menar att det inte finns några raser , att till och med rasbiologerna menar det. Men så är det ju inte, det är bara och se sig omkring så ser man de skillnaderna som utmärker ras.
En det tycker rasbiologi är fasansfullt, men att forska om människans arvsförhållande är ju helt fantastiskt och DNA kunskap ger nytt ljus över människans utveckling
Rasism är för religiösa dumhuvuden och ordet är så urvattnat och överutnyttjat av både givare och mottagare att det idag kan stå för allt och ingenting

Var stolt över dina fördomar men pracka inte på andra dom eller lev efter andras propaganda oavsett om deras syfte är gott eller ont.

Vi får det samhälle och värld vi skapar, och jag tror det är dags att ta bort uttrycket "oskyldiga människor" och även som ofödd påverkar man genom föräldrarnas konsumtionsmönster.
Ser man till människans spridning och verkan är vi ett klassiskt skadedjur som sprider orättvisa överallt där vi drar fram. Orättvisan skapar de konflikter som vi idag är oförmögna att ta oss ur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar