måndag 12 september 2016

Rasism del 2

Ordet rasism har olika betydelse för olika användare. I dag är det missbrukat och urvattnat och kan stå för i stort sett vad som helst. Att det blivit så är att ordet under lång tid har använts som vapen för att tystna meningsmotståndare. Förr kunde man skrika häxa åt någon man ogillade och så blev man av med den genom att kyrkan brände individen på bål. I dag skriker man rasist åt nån och då är det bäst man är försiktig så man inte råkar ut för tråkigheter.

Ska man kunna använda ordet måste nån form av konkretisering till. Annars blir det som att prata färger med en färgblind, det kan resultera i vad som helst.
Innan denna eskalerande polarisering i det Svenska samhället skedde på grund av ökad invandring så kunde vi läsa i våra ordböcker som fanns i varje hem att rasism står för "stridbar rasförkunnelse"

Och vad betyder då stridbar rasförkunnelse..jo att raser och dess egenskaper är statiskt , skapade av en Gud och kan "värdesättas" efter Guds vilja. Bibeln accepterar slaveri och trälar och Gud utser ett egendomsfolk som står över de otrogna och sen är det den starkes rätt som tar över och det blir alltså att den "vite mannen "som med rätt tar kontroll över de" lägre stående raserna".

Rasism är främst en religiös företeelse , skapelseteorin , kreationisterna är ju de som hävdar det statiska, det som alla med sunt förnuft ser är felaktigt. Rasism är ju fortfarande relevant  på grund av att de olika religiösa irrlärorna rättfärdigar varandra. Om en religiös mytologi , hur tokig den än tycks vara försvaras av en annan religionsinriktning, så finns inge gräns för trons inflytande i samhället.
Religionens måtto är att ju mindre du förstår desto mer troende är du, och är du totalt blåst i huvudet och tror på det som står,, är du bokstavstroende och fundamentalist och det är varje religionens mål,
Men överlevnad, det vill säga evolution är även här en förutsättning och därför blir  religion än idag en av de största anledningarna till konflikter.

Rasism är att på felaktiga grunder anse att en annan individ är mindre värd på grund av vad den är och inte för vad den gjort. Att ta till sig och verka utifrån någon annans propaganda om rasvärdering oavsett om den är kristen, muslimsk eller nazistisk är rasism.
Att det är väldigt få som är rasister är uppenbart, men att ordet används brett och vårdslöst får svåra konsekvenser när det hindrar både saklighet och sunt förnuft i samhällsutvecklingen.

Att individer ogillar varandra och att till och med folkgrupper hatar varandra är inget nytt , men grundar sig ofta i vad någon gjort, och har inte att göra med rasism.
"grannosämja" kan uppstå snabbt men vara svårt att återställa, om ens någonsin.
Det som däremot går att förändra på relativt kort tid, en generation eller två är hur en nation ser på  "sin" religion. Sverige blev sekulariserat på mindre än 100 år, länder går på andra hållet på mindre än 30 år.
Men att vi låter religionen hållas och bjuder in andra galenskaper av ren feghet och tassande för sjuka traditioner, är så ointelligent och vansinnigt när det samtidigt öppnar för den extremism och terror som stundtals skrämmer och lamslår våra samhällen.

Från att Sverige varit ett socialt föredöme, ökad jämlikhet med ett lugnt och stabilt politiskt klimat samtidigt som kyrkans inflytande minskat, är nu allt på väg att gå åt helvete.
Religionen är mer närvarande än på 100 år, och då främst islam, den kristna kyrkan hänger på, då en ökad "andlighet" kan vara deras "överlevnad", då den ena irrläran rättfärdigar den andra.

Religionen gör att vi går åt helt fel håll, vi ser att frågor som rasism återigen blir aktuella.
Hade tänkt ta upp kulturrasismen, men bara ide`n om kulturrasism är ju så dumt och fel,
en skvader, ett försök att blanda ihop korten fullständigt så jag får ta det i ett eget kapitel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar