söndag 2 juli 2017

Jag är Svensk ...



Vi svenskar har inga problem med svenskhet, har nog aldrig hört en svensk hävda att han är svensk. Att invandrare har identitetsproblem kan man däremot förstå !

Att vara svensk är ingen juridisk term, att vara svensk är ett tillstånd! Det krävs ingen svensk nationalstat för att vara svensk (man kan göra en jämförelse med Kurd som inte har en kurdisk nationalstat) men det krävs en geografisk utgångspunkt, ett ursprung !

Frågeställningen om vem som är svensk kommer upp med jämna mellanrum och förvirringen om vem som omfattas av begreppet är stor. Men frågan är vad svensk står för !

Nej, en neger kan aldrig bli svensk, han behöver bara titta sig i spegeln och har inte nån förvirrad batikhäxa hjärntvättat honom så ser han direkt det självklara !
Att vara svensk medborgare har inget med att vara svensk ( eller mycket lite) , svensk medborgare kan i princip vem som helst bli som har fysisk förmåga att sätta sin fot på svenskt territorier.

Journalister brukar ställa den klassiska frågan : Men Zlatan är väl svensk ?
Nej, Zlatan är född i Sverige, svensk medborgare, svensk ikon, svenska landslaget, kanske den mest kända svenska idrottsmannen nu och representerat det svenskaste vi har ,Volvo !!
Men Zlatan är inte svensk, jag tror han är Bosnier.
Har väldigt svårt att se den unge Zlatan spela Emils roll i Emil i Lönneberga! om det kan förtydliga något av begreppet "svensk"

Svensk medborgare är en juridisk term, svensk är en beskrivande term till största delen baserad på härkomst , utseende helt enkelt, men även självinsikt och kultur, ett samspel mellan hur individen ser sig själv och hur dess omvärld bedömer honom.

Vi har i Sverige en "ursprungsbefolkning" som har anknytning till norra delarna, kanske 10 000 år tillbaka, men denna folkgrupp är inte svenskar , de är samer ! både av självinsikt och hur det svenska samhället ser på dem, etniskt och kulturellt .

Att få en blatte att tro han är svensk för att han bott här i många år och kan prata svenska är att skjuta sig själv i foten, svenska medborgare med utländsk härkomst är en stor del av Sveriges befolkning.
V politikern Jonas Sjöstedt sa att man kan vara 100 % svensk och 100 % kurd , och man blir ju inte alls förvånad över varför de svenska resultaten sjunker i Pisa rapporterna.

Hur många år man bott i Sverige, eller generationer tillbaka har inte med svensk att göra, finns säkert Zigenare som haft anknytning till Sverige i hundratals år men som ändå inte är svenskar och de har väl heller inget intresse av det , de är ju Romer !

Svensk liksom ras är inget statiskt tillstånd, men nordbor blir ju lättare "försvenskade! än folk från andra världsdelar och kulturer. Somalier är en grupp i Sverige som både etniskt och kulturellt står så långt från  det svenska att varken integration eller assimilering är tänkbar innan mänskligheten har utplånat sig själv.

Svenskarna delar med sig av mycket, att vara svensk medborgare med utländsk härkomst kan leda till utanförskap och identitetsfunderingar men att ge den svenska nationalstaten skulden och försöka ta vår svenska stolthet som "svensk" från oss utan att tänka tanken att be om "lov" är något som inte bara passerar !

Allt flyter !   Inget land blir bättre än dess invånare !



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar