söndag 10 september 2017

Sagan om Sverige.

I sommar har jag läst tre böcker som handlar om Sverige. Jag började med Tino Sanandajis bok "Massutmaningen", som mycket är en sammanställning av fakta från olika forskningsrapporter om dagens situation i Sverige.

Tino har gjort ett otroligt jobb att sammanställa denna bok på så kort tid. Den är inte lättläst med alla diagram, tabeller och uppgiftshänvisningar, men med god tid och överstrykningspenna är det en faktabibel av stora mått.

Nästa blev Ann Heberleins "Den banala godheten" som på ett enkelt och lättläst sätt förklarar hur saker och ting kan gå så fel även om man tror man gör rätt. Ann visar på följderna och även hur allvarliga de kan bli och ändå härröra från det banala.

Sist Lars Åbergs "Framtidsstaden", en enkel beskrivning som även den "dumme" kan ta till sig.
Han gör en historisk redogörelse av Malmös utveckling från 60 talet till idag, en skrämmande berättelse om ett misslyckat svenskt integrationsprojekt som med alla politiska medel mörklagts för samtiden.

Framtidsstaden visar det faktiska resultatet av det som både Tino och Anns böcker beskriver, Det som binder dem samman är orsak och verkan. Och det är skrämmande när man tänker på Lars Åbergs slutord: Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?

Om ett år är det val i Sverige, politik är ett smutsigt spel om makt. Vi har representativ demokrati för att makten inte litar på folket, direkt demokrati och folkomröstningar är politikernas största fasa då det visar sig att folket ofta röstar "fel".

Dessa tre böcker tycker jag att varje Svensk borde läsa. Även om vi svenskar går med mätta magar och mätta magar gör inte revolution så är det viktigt att få en uppfattning om vart Sverige är på väg!
Och läs andra böcker, men börja tänka!

Min nästa bok blir Owen Jones "Etablissemanget. Och hur de kommer undan med allt".
Visserligen skriven om England men idag är all skit global så jag tror att vi här ligger rätt nära!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar