söndag 26 augusti 2018

Myten om den värdefulla människan

Som människa har alla lika värde, men som individ har alla ett unikt värde.
En del har för oss ett stort värde andra mindre. Människa och individ , att blanda ihop dessa storheter blir ett meningslöst nonsens.

Alla människors lika värde, är det kilopris? Eller är det att alla är lika inför Gud. Alla människors lika värde är en teori en filosofisk fråga som upphör så fort människan blir kött och blod.

Alla människor av kött och blod är individer med individuellt värde. Under fotbolls VM hade spelarna i de olika landslagen världen över ett stort värde, samtidigt hade barnen i Yemen som svalt ihjäl eller dog i kolera inget värde alls.
Att då predika mänskliga rättigheter (MR) att alla människor är födda fria, är lika i värdighet och har samma rättigheter. Det blir lite hyckleri för vi vet att båda projekten , fotbolls VM och kriget i Yemen baseras på pengar, den fria människans religion.

Människovärde , människolivets okränkbarhet, detta låter ju vackert men betyder absolut ingenting.
Varje människa är sig själv närmast och familj och närstående betyder som regel mest och har ett högt värde. Mina barn och andras ungar !

Det finns beräkningar på hur stor grupp ( by , samhälle), antal individer man kan känna tillhörighet till. Ju längre bort från en själv, både etniskt och avstånd bidrar till ett sjunkande värde och mindre empati.
Detta verkar givetvis på båda hållen, de på andra sidan jorden bryr sig lika lite om oss som vi för dem.

Till människolivets okränkbarhet hör frihet, men så är det ju inte alltid, vi låser ju in folk, kränker deras frihet men det är ju för att de förbrukat sin rätt, sitt människovärde, ibland till och med förbrukat sin rätt att leva.

Humanismen sätter människans intresse framför allt annat, vi kan bokstavligen gå över lik för vårt intresse för ytterligare rikedom. Vi är en inversiv  art som utrotar andra arter, tar över alla miljöer och blir ständigt en allt större population som belastar planetens ekosystem.

Alla människors samlade biologiska massa uppgår till 300 miljoner ton medan alla vilda djur blir mindre än 100 miljoner ton. Människan är en biologisk art bland alla andra "djur" som vi väljer att kalla dom, alla arter har en strategi för överlevnad, vi som "hamnat" överst i näringskedjan och egentligen inte har nån funktion tar oss rätten för att vi kan och motiverar det med magi , religion eller vad vi nu tillber som globalisering eller klimatavtal .

Ärligt talat så är väl Homo Sapiens Sapiens , den moderna människan den mest meningslösa arten som vi hittills sett utvecklats i den biologiska mångfalden, ok vi har ju näbbdjuret....men den har ju funnits i alla tider.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar