söndag 1 september 2019

Bokrecension " Vad händer med klimatet"

Vad händer med klimatet?  En klimatforskares syn på klimatet , en bok av Lennart Bengtsson.
Ännu en "nödvändig" bok i dessa tider. Lennart Bengtsson är professor i dynamisk meteorologi och en av de absoluta storheterna inom klimatforskning.

Boken är populärt inriktad och lättläst. Huvudfokus ligger på väder och dess grundförutsättningar samt forskningen kring väderprognoser.
Boken hänvisar mycket till IPCC:s vetenskapliga sida och man märker Lennarts nära koppling till detta organ. Kanske därav som Lennart är diplomatisk och inte tar upp oegentligheter i politiken kring Climate Change.

Boken går igenom mycket grundforskning om strålningsbalans och energiflödet i atmosfären, Lennart är noga med att betona växthusgasernas betydelse och tillhör de som inte ser solaktivitet som avgörande, en åsikt närmare "alarmisten" men med den skillnaden att han har en "nykter" syn på följderna.
Lennart som utvecklat modellberäkningar främst för väder betonar osäkerheten och omöjligheten att förutse klimatet i längre perspektiv.

En intressant fråga som Lennart ställer med tanke på dagens stora fokus på "förindustriell" halt av CO2 i atmosfären är " vilket klimat vore mest önskvärt" det 1750 eller 2018?
Åren 2017-18 slog produktionen av livsmedel nya rekord, till en del på grund av högre ppm CO2. Semestrar vi väljer vi gärna resmål med varmare klimat, och även om det är långt fler även idag som dör av kyla än av värme så var det långt värre 1750.

Boken tar inte upp det politiska spelet men redovisar IPCC:s olika utsläppsscenarier RCP:s (Representative Concentration Pathways). Att nå upp till ambitionen max 2 graders ökning från 1750 som klimatmötet i Paris enades om är redan överspelat och var inget annat än en utopi.
Lennart tror att scenario RCP 4,5 kan vara realistiskt vilket skulle innebära att vid nästa sekelskifte 2100 en ökad temp med 2,8 grader (mot 1750) och en havsstigning med 47 cm ( 650 ppm CO2).
Nota bene: Om modellberäkningarna visar sig realistiska.

Boken visar också på otrevligare saker än CO2, andra gaser från aluminiumtillverkning, datorchipps och elektriska isoleringsarbeten CF4, C2F6, SF6 med längre uppehållstider och med 100 000 gånger starkare växthuseffekt än CO2. Kanske svårare att avstå från än fossileldande,

I en artikel i Svenska Dagbladet 1938 beskrivs skeendet som "klimatförbättring" och glaciär och isminskning sågs som positivt för djur och sjöfart.
Sen 1750 har jordens befolkning ökat 10 gånger och långsiktiga klimatprognoser kan ändras av vulkanutbrott , kärnvapenkrig, meteornedslag så att förutsäga ett framtida klimat kan vara lite hybris (Man hör dagligen politiker och lobbyister som uttalar de magiska 10 åren innan katastrofen)

Sverige är idag CO2 neutralt på grund av den växande skogen och Lennart ser ingen anledning till oro och ser till vikten av mer forskning kring klimatet.
Och boken möjliggör för alla att utan att bli professor få mera kunskap på ett enkelt sätt.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar